Uit in Affligem

   Wandel en ontdek de gezondste wandeling

 

 Wie dagelijks in beweging blijft, blijft gezond! Voldoende beweging versterkt de werking van ons immuunsysteem en kan  ernstige ziekten voorkomen. Wandelen is een simpele manier om gezondheid, humeur en geest een positieve boost te geven. Daarom bedacht de werkgroep ‘gezondheid en preventie’ een wandeling die de drie gemeenten met elkaar verbindt. Het is niet zomaar een wandeling. Het is een tocht boordevol gezondheidstips! 

 

 De gezondste wandeling is een interactieve wandeling waarbij je onderweg bordjes tegen komt met een QR-code. Scan de QR-code en  luister naar de geluidsfragementen en leerrijke tips terwijl je verder wandelt. Je ontdekt informatie over een actueel gezondheidsthema. Het onderwerp voor de maanden maart, aril en mei is ‘ beweging’. Het begint mooi weer te worden, tijd dus om naar buiten te gaan. Deze wandeling telt 12.572 stappen en je kan de wandeling starten op één van de 7 aangeduide plaatsen op de kaart.

1. Kerk en speelpleintje Teralfene.
Voor de kerk van Sint-Jan-Evangelist in Teralfene bevindt zich het waarschijnlijk kleinste oorlogskerkhof ter wereld.Hier liggen 2 Engelse soldaten begraven die in mei 1940 in Teralfene sneuvelden. Tegenover deze graven aan de andere kant va het muurtje ligt de eeuwenoude roepsteen die werd gebruikt om verordeningen en wetten aan de bevolking kenbaar te maken. Hij bleef in gebruik tot het ontstaan van onze moderne communicatiemiddelen.

 2. Mie Katoen 
 Aan de verkeerslichten op de hoek van de Bellestraat en de Stationsstraat bevindt zich het restaurant ‘ Mie Katoen’. Het huidige gebouw dateert uit 1768 zoals vermeld op de sluitsteen boven de deur. Al in 1186 werd hier al melding gemaakt van ‘ Hof ter Belle’, een hoeve van de abdij Affligem. Later veranderde de naam in ‘ Hof ter Brempt’.

3. Carpool (picknick tafel)
De Carpool werd kort tegen de op- en afrit

aangelegd met de bedoeling het ‘ carpoolen’ te bevorderen en op deze manier bij te dragen tot een verminderde verkeersdruk. Ze wordt echter relatief weinig gebruikt.

4. De Montil
Tot aan het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw was hier een melkerij gevestigd (‘de Jacky’)in de volksmond. Na de sluiting ervan werden  de vroegere gebouwen omgevormd en uitgebreid tot wat vandaag een gerenomeerd congrescentrum  geworden is. De eigenaars hebben in de loop der jaren uitgebreid in kunstwerken geinvesteerd die nu in de prachtig aangelegde  beeldtuin kunnen bewonderd worden.

5. Eksterenberg
Van bovenop de Eksterenberg is het uitzicht adembenemend. AAn de horizon ligt het Kravaalbos.Het is een restant van het grote ‘ Kolenwoud’ dat eeuwen geleden het grootste gedeelte van Vlaanderen bedekte. Het Zoniënwoud, het Meerdaalbos, het Hallerbos zijn onder andere ook overblijvende stukken van dit oerbos.
 

 

6. Kerk Hekelgem
De Sint Michielkerk van Hekelgem was in de vroege middeleeuwen de ‘borchtkerk’ van de burcht die hier toen stond. Later kwam ze, zoals de meeste kerken in onze streek, in het bezit van de abdij Affligem.

7. Grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Teralfene.
Ze werd in 1885 door Frans Temmerman gebouwd als dank voor de genezing van zijn moeder. De grotdevotie te Teralfene heeft nog steeds een levendig karakter, vooral in de maand mei. Op het terrein achter de grot ligt een prachtig gerestauteerde kruisweg.In 1948 werd de VZW ‘ De vrienden van de Grot ‘ opgericht, met als doelstelling het voortbestaan en onderhoud van de grot.