Uit Leona’s keuken

 

    Rabarber is terug een hippe groente en na een hele tijd terug van weggeweest. Als één van de allereerste voorjaarsgroente verdient deze fris- zure              lekkernij zeker een plekje in de keuken.

    5 weetjes van rabarber:
                        * Schillen is niet nodig: van de rabarber hoef je alleen de harde onderkant en het blad te verwijderen.
                        * Rabarber is geen fruit : hoewel rabarber vaak gebruikt wordt in zoete gerechten en desserts is het                               toch echt een groente
                        * Rabarber is lekker veelzijdig: niet alleen de lekker gemaakte compote kan lekker smaken  maar                                   ook voor een gezonde taart, een lekkere  salsa voor over de tortilla of een crumble zijn het                                               proberen waard.
                        * Je kunt hem invriezen. Buiten de koelkast is de groente slechts 5 dagen houdbaar. In de koelkast                               kan je de houdbaarheid met 2 dagen verlengen. In de diepvries is zij wel zes maanden houdbaar.
                        *  De stengel bevat veel vitamines. De rode stengel is een echte vitaminebom en een zeer goede bron                             van vezels. Hoewel rabarber heerlijk is mag je de groente alweer niet te vaak eten vanwege het                                     oxaalzuur. Dit zuur vermindert echter de opname van calcium.   

                    
      Frisse rabarbertaart

      Wat hebben we nodig ?

      1/2 kg gewassen en in stukjes gesneden rabarber, een bladerdeegbodem ( kant en klaar te koop).
      2 kopjes suiker, 1 kopje zelfrijzende bloem en 4 eieren

      Bereiding :

     Beleg de taartvorm met het bladerdeeg en prik er enkele gaatjes in met een vork. Meng de rabarber             met 1 kop suiker en 1 kop zelfrijzende bloem.Doe dit in de taartvorm. Daar komt nog een mengsel bij           van 4 eieren met één kop suiker. Goed loskloppen. De taart is nu al klaar om te bakken bij een temperatuur van 200° C gedurende 45 minuten. Laat             afkoelen en smakelijk!

     Eventueel mag er tussen de rabarber een handvol frambozen of braambessen gestrooid worden 

—————————————————————————————————————————————————————————————–

     Frangipannetaart

     Nodig  : 

     taartvorm +/- 26 cm diameter   –   200 g boter   –   300 g kristalsuiker    –   3 eieren   –   1 klein buisje amandelextract   –   30 gram gemalen cocos ( of                 gemalen amandelen)    –   170 g zelfrijzende bloem   –   100 cc melk   –   abrikozenkonfituur   –   bloemsuiker.

     Werkwijze:  

     boter, suiker en eierdooiers goed mengen   –   voeg toe: amandelextract, cocos, melk   –   dan de gezeefde bloem toevoegen   –   vervolgens de                             stijfgeklopte eiwitten   –   vorm beboteren en bestrooien met bloem   –   deeg in de vorm gieten en 45 min laten bakken op 175 °   –   na het bakken                   abrikozenconfituur over de hete taart strijken    –   goed laten afkoelen   –   glazuur maken : 5 dikke soeplepels bloemsuiker + klkein beetje water goed         mengen tot een dikk brij en dit over de koude taart uitstrijken   –   eventueel een gekonfijte kers in ’t midden leggen om af te werken. 

—————————————————————————————————————————————————————————————-

 

     Waterkers heeft ronde, donkergroene blaadjes. Deze waterplant is verwant aan tuinkers. Deze heeft kleinere blaadjes en is pittiger van smaak.                     Waterkers wordt geteeld in koud,kalkrijk en stromend water. Wie een vijver heeft die zuiver en kalkrijk is kan vanaf maart-april de jonge plantjes               oogsten.
     Waterkers heeft een eerder zachte mosterdsmaak en is uiterst geschikt voor het garneren van gerechten. De donkere, eivormige  blaadjes kunnen               ook  verwerkt worden in salades.
     Voor het gebruik spoel je de waterkers voorzichtig. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine A en C en bevatten ijzer en calcium.
     Let op bij aankoop dat de blaa     djes stevig en donkergroen zijn. Je kan de waterkers enkele dagen bewaren in wat water dat je af en toe ververst

     Waterkerssoep

     Waterkers is een slasoort die het uitstekend doet in soep.
     Wat hebben we nodig?
     Voor 3 liter soep hebben we nodig : 3 bussels waterkers, 2 preien, 3 aardappelen, 3 uien, 3 liter kippenbouillon ( of           groentebouillon) , 1 eetlepel bicarbonaat, een klontje boter, 3 takjes tijm, 1 takje rozemarijn en 3 blaadjes laurier,               peper en zout.
     

    Hoe gaan we tewerk?
     Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Was de prei en snijd deze ook in grote stukken.Schil de                   aarappelen en snijd ze in stukken.
     Laat een klontje boter smelten in de soepketel en fruit de uien. Doe de prei en aardappelen bij en laat           een paar minuten stoven.Giet er de bouillon bij tot de groenten onder  staan. Maak een                                     kruidentuiltje van de tijm, rozemarijn en laurier en leg het in de soep.
     Breng de soep aan de koolk en laat op een zacht vuurtje, onder deksel, ongeveer 20 minuten garen.
     Spoel de waterkers in ruim water en doe ze in een vergiet. Verwijder de steeltjes en doe er 1 eetlepel bicarbonaat bij. Voeg er ook de waterkersblaadjes       aan toe en laat een paar minuten koken. 
     Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix met een staafmixer. 
     Schep de waterkersblaadjes met een schuimspaan uit het water en doe ze bij de soep. Mix nog een keer en breng op smaak met peper en zout.
     Smakelijk !