Uit Leona’s keuken

 

     Frangipannetaart

     Nodig  : 

     taartvorm +/- 26 cm diameter   –   200 g boter   –   300 g kristalsuiker    –   3 eieren   –   1 klein buisje amandelextract   –   30 gram gemalen cocos ( of                 gemalen amandelen)    –   170 g zelfrijzende bloem   –   100 cc melk   –   abrikozenkonfituur   –   bloemsuiker.

     Werkwijze:  

     boter, suiker en eierdooiers goed mengen   –   voeg toe: amandelextract, cocos, melk   –   dan de gezeefde bloem toevoegen   –   vervolgens de                             stijfgeklopte eiwitten   –   vorm beboteren en bestrooien met bloem   –   deeg in de vorm gieten en 45 min laten bakken op 175 °   –   na het bakken                   abrikozenconfituur over de hete taart strijken    –   goed laten afkoelen   –   glazuur maken : 5 dikke soeplepels bloemsuiker + klkein beetje water goed         mengen tot een dikk brij en dit over de koude taart uitstrijken   –   eventueel een gekonfijte kers in ’t midden leggen om af te werken. 

 

 

     Waterkers heeft ronde, donkergroene blaadjes. Deze waterplant is verwant aan tuinkers. Deze heeft kleinere blaadjes en is pittiger van smaak.                     Waterkers wordt geteeld in koud,kalkrijk en stromend water. Wie een vijver heeft die zuiver en kalkrijk is kan vanaf maart-april de jonge plantjes               oogsten.
     Waterkers heeft een eerder zachte mosterdsmaak en is uiterst geschikt voor het garneren van gerechten. De donkere, eivormige  blaadjes kunnen               ook  verwerkt worden in salades.
     Voor het gebruik spoel je de waterkers voorzichtig. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine A en C en bevatten ijzer en calcium.
     Let op bij aankoop dat de blaa     djes stevig en donkergroen zijn. Je kan de waterkers enkele dagen bewaren in wat water dat je af en toe ververst

     Waterkerssoep

     Waterkers is een slasoort die het uitstekend doet in soep.
     Wat hebben we nodig?
     Voor 3 liter soep hebben we nodig : 3 bussels waterkers, 2 preien, 3 aardappelen, 3 uien, 3 liter kippenbouillon ( of           groentebouillon) , 1 eetlepel bicarbonaat, een klontje boter, 3 takjes tijm, 1 takje rozemarijn en 3 blaadjes laurier,               peper en zout.
     

    Hoe gaan we tewerk?
     Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Was de prei en snijd deze ook in grote stukken.Schil de                   aarappelen en snijd ze in stukken.
     Laat een klontje boter smelten in de soepketel en fruit de uien. Doe de prei en aardappelen bij en laat           een paar minuten stoven.Giet er de bouillon bij tot de groenten onder  staan. Maak een                                     kruidentuiltje van de tijm, rozemarijn en laurier en leg het in de soep.
     Breng de soep aan de koolk en laat op een zacht vuurtje, onder deksel, ongeveer 20 minuten garen.
     Spoel de waterkers in ruim water en doe ze in een vergiet. Verwijder de steeltjes en doe er 1 eetlepel bicarbonaat bij. Voeg er ook de waterkersblaadjes       aan toe en laat een paar minuten koken. 
     Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix met een staafmixer. 
     Schep de waterkersblaadjes met een schuimspaan uit het water en doe ze bij de soep. Mix nog een keer en breng op smaak met peper en zout.
     Smakelijk !